HockeyNews
PLUS

Versteeg: "Skulle hata att möta honom"

(7402) Kris Versteeg-redigerad2
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 22 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Dubble Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg har gjort poäng i tio av sina 14 matcher för Växjö Lakers.
Det blev noll från Versteeg i förlusten mot Luleå i sista matchen i grundserien – men det finns en förklaring.
– Vi hade en ganska lång flygresa den dagen och det var en tuff match. Vi utgår ifrån att vi kommer att vara mycket bättre nu än då, säger Versteeg till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Den kanadensiske före detta NHL-forwarden Kris Versteeg hade inte spelat hockey på si så där tre månader när han anlände till Växjö efter att ha börjat säsongen i Avangard Omsk i KHL.

Men trots alla frågetecken för formen visade den 32-årige högerskytten att de regerande mästarna från mörkaste Småland nog skulle kunna få nytta av honom.

Direkt i debuten för Växjö borta mot Frölunda slog han till med både mål och assist. Faktum är att han sedan ankomsten till Växjö har gjort poäng i tio av de 14 matcher som han har spelat.

I åttondelsfinalerna mot Örebro var kedjan med Versteeg, Roman Horak och Tuomas Kiiskinen den stora skillnaden mellan lagen. På två matcher gjorde Kris Versteeg tre mål och två assist. Kris-kedjan skrapade ihop 13 poäng (5 mål, 8 assist) mot Örebro.

Växjö har haft problem med målskyttet under säsongen. Men med Kris Versteeg i laget börjar man hitta fler lösningar offensivt. Foto: Bildbyrån.

Versteeg blev tvåmålsskytt och tystade Behrn arena när han satte det knäckande 4-2-målet. Det målet gillade han bäst.

– De hade momentum och det är svårt att få tillbaka det, speciellt i deras hemmarink, så när de hade gjort 3-2 och vi fick 4-2 så betydde det uppenbart mycket mer, säger liraren som blivit Stanley Cup-mästare två gånger med Chicago.

Anpassningen till SHL har gått så smärtfritt att man nästan undrar hur det är möjligt.

Inte ens Kris Versteeg själv tycks begripa hur han har kunnat smälta in i sin nya miljö så galant. Efter elva poäng (4 + 7) på tolv matcher i grundserien är han nu uppe i 16 poäng (7 + 9) totalt på de 14 matcherna.

– Det har varit bra. Det är en tuff liga att spela i. Du har sett genom åren att bara ett par killar kan komma upp i en poäng per match i den här ligan. Det är svårt att spela här och man får inte många chanser att göra mål, så du måste verkligen strida för varje poäng du får, säger Versteeg.

Så fem poäng efter två slutspelsmatcher är rätt bra?

– Ja, de ramlade in och fick upp energinivån särskilt nu när man kommer in i slutspelet och är lite mer förväntansfull inför matcherna.

Kris Versteeg är så skicklig med pucken, visst nån felpass här och där kan det bli, men sällan på ”fel” ställen på banan, vilket gör att han kan bestämma tempot en aning.

– Det är hög fart och väldigt fysiskt här. Men jag vet inte riktigt. Jag spelar bara hockey, haha. Det som händer det händer och jag fokuserar inte så mycket på att bestämma farten.

Versteeg fortsätter:

– Jag har hört från tonvis av NHL-killar som alltid har sagt till mig att det här är en väldigt svår liga att spela i. Det är hög energi och hög fart och det är väldigt svårt. Om det finns stunder då jag kan göra det så är det bra, men inget jag fokuserar på utan jag spelar bara hockey.

Nu väntar Luleå i SM-kvartsfinalen. Ett Luleå som blev tvåa i grundserien och som besegrade Växjö i den sista omgången med 3-2 i Coop Norrbotten arena.

– Vi spelade inte bra. Vi hade en ganska lång flygresa den dagen och det var en tuff match. Vi utgår ifrån att vi kommer att vara mycket bättre nu än då, säger Versteeg.

Det var också i den matchen som Brendan Shinnimin anklagades för filmningar och till slut tappade han fattningen och räckte långfingret åt Luleåklacken.

Poängkungen och retstickan Brendan Shinnimin är tillbaka i Växjö efter avstängningen efter senaste mötet med Luleå den 14 mars. Foto: Bildbyrån.

För det blev han avstängd och missade de två åttondelsfinalmatcherna mot Örebro. Versteeg hade ingen koll på att det kunde bli ett så pass hårt straff för Shinnimin.

– Nej, det visste jag inte. Vi trodde att det skulle bli böter, men det slutade med en avstängning. Vi är väldigt glada att få tillbaka honom. Han är det här lagets hjärta, säger Kris Versteeg.

Brendan Shinnimin var också Växjös poängkung (17 mål, 16 assist) i grundserien.

– Jag kände inte honom sedan tidigare, men jag har vänner som har spelat med honom, men det är allt. Jag hade hört att han är en galen liten jäkel. Vi älskar att ha honom i vårt lag.

Lika mycket finns det motståndare som…

– Jag skulle hata att möta honom. Jag skulle hata det. Han är en färgklick och vi älskar honom, säger Versteeg lugnt.

De regerande mästarna Växjö blev sjua i serien och Luleå kommer att anses vara favoriter i SM-kvarten.

– Jag tror att alla lag som tar sig till slutspel i den här ligan har lika stor chans att vinna. Jag ser inte någon som direkt favorit av de som jag har spelat mot utan alla har samma chans. Vi förväntar oss att ge oss själva en lika stor chans att vinna, säger Kris Versteeg.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!